Cerkev sv. Pankracija

V Pokrajinskem muzeju Maribor hranijo grobno najdbo oblačila in obutve župnika Andreja Tavčarja iz Starega trga iz leta 1638.

Starotrška cerkev stoji na vrhu Grajskega griča in še vedno znotraj stavbne arhitekture vsebuje elemente enega najstarejših gradov na Slovenskem pri Slovenj Gradcu. Po svoji arhitekturi in nastanku je enkratna v širšem evropskem prostoru.

Posebnost

Cerkev je arhitekturni in umetnostnozgodovinski spomenik in v svoji stavbni arhitekturi vsebuje elemente enega najstarejših gradov na Slovenskem, saj je kvadratni del cerkve z vgrajenim nosilnim rimskim stebrom ostanek nekdanje grajske hiše, medtem ko je spodnji del cerkvenega zvonika ostanek starega grajskega stolpa bergfrida.

Značilnosti

Grič je bil poseljen že v pozni bronasti dobi, v neposredni bližini je poznoantično in staroslovansko grobišče, zadnje s smermi grobov nakazuje povezavo s cerkvama sv. Jurija na Legnu in sv. Marije na Homcu.

Prva pisna omemba imena Gradec/Grez leta 1091 se nanaša na grajski grič nad Starim trgom.

Štirinajsta postaja križevega pota se zaključi s svetimi stopnicami, ki so jih prizidali v pokritem obokanem hodniku na južni strani nad gotsko zakristijo. Stene krasijo freske s prizori iz pasijona, naslikal jih je Anton Lerchinger okoli leta 1770.

Danes

Priljubljena točka pohodnikov, v času 40-dnevnega posta se izvaja križev pot. Na god sv. Pankracija, 12. maja, je v Slovenj Gradcu vsakoletni sejem. Na god sv. Pankracija 12. maja v mestu Slovenj Gradec poteka vsakoletni sejem.